Tillbaka till katalog

Harry Wichmann

Harry Wichmann
Harry Wichmann
Harry Wichmann
Harry Wichmann
Harry Wichmann
Harry Wichmann

Klubbat för:

4 800 SEK

Utropspris

6 000 SEK

Beskrivning

HARRY WICHMANN (1916-1993): Sommarfest, signerad och daterad Wichman -83, olja på duk, ca 136x96 cm

PROVENIENS: Konstnären Harry Wichmann
Ingår i temaauktionen Harry Wichmann - ett konstnärshem

HARRY WICHMANN 
Wichmann företog studierresor till Spanien, Frankrike, Portugal, Italien, Holland, Nordafrika samt England och ställde bla ut på Nationalmuseum "Unga Tecknare" mellan 1946-51, Konstakademien "Svart och Vitt" 1955 samt på Liljevalchs utställningar av stockholmsmålare ett 15-tal gånger. Wichmann ställde även ut separat i framförallt Stockholm som tex De Unga, Rålambshovssalongen, Nicholaus i Gamla Stan och på Kulturcirkeln. 
Han är representerad på bla Nationalmuseum och Stockholms Stadsmuseum.



"Med tusch, blyerts, i akvarell eller olja griper och fångar Harry Wichmann omvärlden på sitt känsliga sätt, vilsamt, litet romantiskt i pastellmättade färgtoner och mjuka övergångar. Motiven är upplevda. Figurerna i hans måleri talar ett bekant språk - man ser att Wichmann känner både för och med dem.
Vad är det nu som är typiskt för Harry Wichmann?
Det är förstås hans sätt att uppfatta motiven och hans färger. Men där finns också en personlig detalj som följer som en röd tråd genom hans måleri och det är ränderna. Blårandiga tapeter, en röd- och vitrandig markis mot en solmättad vägg, ett blårandigt tyg i sommarvilstolen eller en avklädd träddunge. Men de har inte drivits till ett självändamål, utan utnyttjas i kompositionen till att ge den ett eget liv och en helhet." 
Källa: Utställningstext "Harry Wichmann Målare, Grafiker, Tecknare, Skulptör" 

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

761420

Datum:

2020-04-15