Tillbaka till katalog

Bengt Orup

Bengt Orup
Bengt Orup
Bengt Orup
Bengt Orup

Klubbat för:

1 000 SEK

Utropspris

2 000 SEK

Beskrivning

BENGT ORUP (1919-1996): Det röda taket, signerad Orup, akvarell på papper, bildmått ca 11x16 cm

HISTORIK:
En av få svenska konstnärer som är kända både som målare och glaskonstnär. Utbildad på Otte Skölds målarskola i Stockholm och akademierna Grande Chaumièr och Colarossi i Paris.

Bengt Orup hörde till pionjärerna inom efterkrigsmodernismen i Sverige. Redan 1946 experimenterade han med en renodlad, geometrisk formvärld, som anknöt till l´art concret. Ytan var hans uttrycksmedel, som i auktionens fina, lilla målning.

Under slutet av 1940-talet och början av 1950-talet skapade Bengt Orup serier av konkreta målningar med ett raffinerat, enkelt spel mellan geometriska former och starka kontraster. Dessa verk - tillsammans med vad han senare åstadkom - placerar honom i främsta rummet bland nordiska konkretister.

Glaset kom under perioder att dominera hans verksamhet och mycket av det han skapade har blivit klassiker och är eftertraktade samlarobjekt idag. Han bjöds 1968 in som "visiting professor" till Royal College of Art i London.

Få svenska konstnärer är representerade på så många museer i Sverige och internationellt som Bengt Orup, bland dem Museum of Modern Art (MoMa) i New York, Victoria and Albert Museum i London, L´Institut Tessin i Paris, Musé Curtius i Liège, Moderna Muséet i Stockholm, Nationalmuseum i Stockholm, Malmö museum, Per Ekström-muséet påp Öland, Skissernas Museum i Lund, Norrköpings museum, Smålands museum, Sveriges Glasmuseum, Ystads konstmuseum samt i ett mycket stort antal europeiska, nord och sydamerikanska muséer och samlingar.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

781816

Datum:

2020-06-13