Tillbaka till katalog

Ivan Lönnberg

Ivan Lönnberg
Ivan Lönnberg
Ivan Lönnberg
Ivan Lönnberg
Ivan Lönnberg
Ivan Lönnberg
Ivan Lönnberg
Ivan Lönnberg

Såld för:

3 000 SEK

Utropspris

4 000 SEK

Beskrivning

IVAN LÖNNBERG (1891-1918): Höst, betitlad "HÖST" och på baksidan inskriberad ´Ivan Lönnberg 1909´, kol, krita och akvarell på papper, svarta ramlinjer, 27 x 49 cm.

PROVENIENS
Gunvor Redlund

Utförd 1909 då Ivan Lönnberg tog lektioner i Althins målarskola på Grevgatan 26 på Östermalm. Den privata konstskolan spelade under flera årtionden en viktig roll då det gällde att förbereda unga konstnärer för inträde vid Konstakademien i Stockholm.

Ivan Lönnberg ansågs vara en av de mest lovande svenska konstnärerna i sin generation, men hans liv blev alltför kort och hans bevarade konstnärliga verk alltför få - knappt 50 målningar är kända, många ateljéstudier men också påfallande många självporträtt. Den 26 april 1918, föll han för en tysk kula i strider i departementet Somme cirka 15 mil norr om Paris. Lönnberg var en av de mest kända svenskarna som deltog som frivillig i 1:a världskriget på de allierades sida. När han stupade hade han varit ute i kriget i tre år och åtta månader. Han var då 26 år gammal och tjänstgjorde som korpral. Nils von Dardels kända porträtt av Lönnberg i en skyttegrav utfördes i Paris 1916 under en permission. Vid sidan av sitt konstnärsskap var Lönnberg en av landets bästa långdistanslöpare. Svenska dagstidningar skrev artiklar om dödsfallet och publicerade minnesrunor.

Lönnberg var son till konstnären Per Ekström och Signe Lönnberg som kom från en borgerlig och kulturellt bildad Östgötafamilj. Under sin tidiga tonårstid kom Lönnberg i kontakt med den 18 år äldre skulptören Nils Santesson. I Santessons efterlämnade papper på Kungliga biblioteket finns ett antal fotografier av Ivan poserande naken i yngre tonåren. Santesson blev 1907 herostratiskt ryktbar för ett mycket uppmärksammat homosexmål. Efter en kortare fängelsedom flyttade han 1912 till Paris där han två år senare skulle återknyta med Ivan Lönnberg, som nu var en bland de första i sin generation som sökte sig till Paris konstnärsvärld. 1912 hade Lönnberg sin enda utställning i Stockholm. Efter studier vid Carl Wilhelmsons målarskola reste han 1914 till Paris. Under sin tid i Paris umgicks Lönnberg nära med den radikala internationella värld av konstnärer, författare och konstkännare som där levde ett ganska öppet promiskuöst såväl heterosexuellt som homosexuellt liv. Redan före första världskriget kom Ivan, liksom sin nära konstnärsvän och konkurrent om manliga blickar, Nils Dardel, att som erotiskt objekt stå nära två av de dominerande aktörerna för den moderna konsten, konsthandlarna Wilhelm Uhde och Alfred Flechtheim. Genom deras försorg kom de båda unga vackra svenska målarna i kontakt med tidens ledande konstnärer och kunde också föra kunskapen vidare till sina nordiska kolleger i Paris. Ivan målade ett intressant porträtt av Uhde i dennes hem med målningar av Picasso och dennes konstnärsgrupp på väggarna.


För frågor och konditionsrapport kontakta pierre.olbers@auktionsverket.se

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

786228

Datum:

2020-09-13