Tillbaka till katalog

Anna Cassel

Anna Cassel
Anna Cassel
Anna Cassel
Anna Cassel
Anna Cassel
Anna Cassel
Anna Cassel
Anna Cassel

Klubbat för:

8 600 SEK

Utropspris

12 000 SEK

Beskrivning

ANNA CASSEL (1860-1937): Åre, signerad "Anna Cassel, Åre 1898", olja på duk, 24x37 cm


ÖVRIGT:

Framgångsrik bildkonstnär från förra sekelskiftet och en livslång och mycket nära vän till konstnären den idag världskända Hilma af Klint. Hon var den som introducerade henne till den spiritiska gruppen "De Fem", där de ihop utövade seanser och sedermera automatisk skrift, en teknik som surrealisterna använde sig av tio år senare, och automatiskt måleri. Innan dess målade Anna Cassel liksom Hilma af Klimt fina landskapsmotiv, främst från Jämtland, Västmanland och Stockholm, särskilt Södermalm.

Anna Cassel lärde känna Hilma af Klint och Cornelia Cederberg, när de tre studerade på Tekniska skolan i Stockholm (nuvarande Konstfack). Alla tre var medlemmar av gruppen "De Fem". Anna Cassel var djupt kristen, men visade liksom Hilma af Klint också intresse för det spiritistiska.

De Fem mottog meddelanden genom en psykograf (ett instrument för inspelning av meddelanden från andar) eller ett transmedium. Under deras spiritualistiska sammankomster kom de i kontakt med andliga ledare, som lovade att hjälpa gruppens fem medlemmar i sin andliga träning. I en serie skiss- och anteckningsböcker beskrivs seanserna. De innehåller religiösa scener och symboler i teckningar utförda kollektivt av medlemmarna i gruppen. Deras ritningsteknik utvecklades till att abstrakta motiv framträdde .

Gruppen De Fem upplöstes 1907. Flera av medlemmarna i gruppen övergick då till att samarbeta med Hilma af Klint för framställandet av Målningarna till Templet. I den gruppen var Anna Cassel en av Hilma af Klints främsta samarbetspartner. Det är fortfarande oklart vem som gjort vad i det samlade verket. Anna Cassel lät senare uppföra en ateljé i anslutning till sin villa Furuheim på Munsö som togs i bruk 1917. Hon flyttade till Lidingö 1917.

Konditionsrapport

Färgbortfall i hörn, retusher

Auktionsnummer:

791074

Datum:

2020-07-06