Tillbaka till katalog

Golvlampa Curves

Golvlampa Curves
Golvlampa Curves
Golvlampa Curves
Golvlampa Curves
Golvlampa Curves
Golvlampa Curves
Golvlampa Curves
Golvlampa Curves

Klubbat för:

4 000 SEK

Utropspris

2 500 SEK

Beskrivning

FRONT (Anna Lindgren & Sofia Lagerkvist), "Curves", golvlampa, Zero för Nationalmuseum Stockholm 2018, skärm i glas samt plast, grönlackerad metallstomme, höjd 100 cm

HISTORIK
"Bibliotekslampor - permanent ljusinstallation på Nationalmuseum
Vi skapade en ny version av den klassiska gröna läslampan. En serie lampor som tillsynes växer och och formar sig efter sin omgivning. Från den lilla men bastanta foten slingrar sig lampan upp likt ett växande skott. På ett ställe sträcker den sig högt upp mot taket och böjer sig över läsfåtöljerna en annan slingrar sig från golvet upp till fönsterkarmen. Det är intressant att få skapa en installation som förhåller sig till platsen de ska vara på.

När vi skulle formge en serie nya lampor till Nationalmuseums biblioteket intresserade vi oss för den gamla läslampan med grön skärm. Strindbergslampa, skomakarlampa, banklampa eller bibliotekslampa. Det gröna ljuset från den klassiska gröna bibliotekslampan skulle sprida ett smaragdskimrande ljus som ansågs
ha en rogivande och koncentrationshöjande effekt. Den tonade skärmen avskärmade/diffuserade det direkta ljuset när det mötte ögat och den vita innerskärmen spred ett vitt sken mot pappret och gjorde den idealisk som läslampa".

Front är representerade på MoMA, New York, Victoria & Albert Museum, London, M+, Hong Kong, Nationalmuseum, Stockholm. Vitra Design Museum, Basel och Centre Pompidou, Paris.

Konditionsrapport

Ej funktionstestad, SAV garanterar ej funktionen

Auktionsnummer:

809158

Datum:

2020-09-07