Tillbaka till katalog

Oscar Reutersvärd Två Impossibilister

Oscar Reutersvärd Två Impossibilister
Oscar Reutersvärd Två Impossibilister

Klubbat för:

1 500 SEK

Estimate

2 000 SEK

Description

OSCAR REUTERSVÄRD (1915-2002), (3) "Perspective Japonaise No 360, 294, 234" signerade Oscar Reutersvärd, tusch/blandteknik på japanpapper och papper, bladmått ca 31x23 - 34x22,5 cm,

Mina "omöjliga" figurer
"Jag räknar dessa bilder till den nyttiga konsten, alltså till de synobjekt som på positivt sätt engagerar människan och orsakar en förändring hos henne.
Om också bara i blygsam grad kan dessa inbjuda till försjunkande i kompositionen och fixering vid dennas oförklarliga komplikation. Det vill säga: bilderna medverkar till jagets samling och koncentration inåt. Mina konstruktioner är befriade från den praktiska världens slagg. De är därför en sorts exponenter för den rena formen.
Genom min skolning under Otto G.Carlsund och Fernand Léger är jag en representant för de puristiska ideologierna. I mina kedjor och "omöjliga figurer" uppfylls purismens krav på klarhet, precision och principförklaring. Men på ett bakvänt sätt.
Purismens strävan efter formal integritet uppfylls rentav hundraprocentigt av mina figurer.
De föreställer ju tredimensionella kroppar, som inte kan existera i den verkliga världen. Utan bara på teckningsarket, i tvådimensionell projektion.
Jag räknar mig till pionjärerna inom "de omöjliga figurernas" laboratorievärld. Som artonåring gjorde gjorde jag min första non-euklidiska konstruktion på en tom sida i min latinska grammatik, ungefär samtidigt som sannolikhetsteoretikern Hans Reichenbach förklarade det vara omöjligt att stereografiskt teckna sådana på en tvådimensionell yta.
Förgäves letade jag den gången i de matematiska uppslagsböckerna efter upplysningar och förklaringar av vad jag gett visuell gestaltning åt. Numera är både matematiken och perceptionspsykologien ganska på det klara med vad "de omöjliga figurerna" intar för plats i geometrins värld och i vår varseblivning."
OSCAR REUTERSVÄRD

Condition

Oramade, 1 med dedikation

Auktionsnummer:

822463

Date:

2020-10-09