Tillbaka till katalog

Sara Mannheimer, ett par bägare

Sara Mannheimer, ett par bägare
Sara Mannheimer, ett par bägare
Sara Mannheimer, ett par bägare
Sara Mannheimer, ett par bägare
Sara Mannheimer, ett par bägare
Sara Mannheimer, ett par bägare
Sara Mannheimer, ett par bägare
Sara Mannheimer, ett par bägare
Sara Mannheimer, ett par bägare
Sara Mannheimer, ett par bägare

Klubbat för:

800 SEK

Utropspris

2 000 SEK

Beskrivning

SARA MANNHEIMER (född 1967) "Shekina - till shabbatsbrudens ära", bägare 2 st, Stockholm 2020, kupan munblåst i form och frihandsdriven, ben och fot bearbetade i optikform, signerade S.M -20, höjd 15 cm

OM KONSTNÄREN
Sara Mannheimer har studerat glas i såväl Sverige som USA och Tjeckoslovakien. Hon har tilldelats ett flertal stipendier, bl a Estrid Ericsson-stipendiet 1998 och Erik Höglund-stipendiet 1999. Sara verkar även som författare och har även här tilldelats ett flertal stipendier såsom Svenska Akademins 2011 och 2016 och Albert Bonniers Författarstipendium, även det 2016. Hon har under senare år gett ut ett antal böcker som har väckt uppmärksamhet och erhållit god kritik.

KONSTNÄREN OM SITT VERK

Av alla judiska högtider är shabbaten den främsta, den är inte årstids- eller månrelaterad, den inträffar om och om igen var sjunde dag oavsett vad som pågår samtidigt. Den inträder innan solen går ner på fredag kväll, då de två shabbatljusen tänds, till dess tre stjärnor visar sig på himlen på lördag kväll och man tänder havdalaljuset, vilket är markören för att vardagen återvänt och en ny vecka begynner. Det handlar om att skilja helig tid från vardaglig tid. Shabbaten skänker denna skillnad, så som man kan tänka att synagogan, kyrkan eller moskén skapar rumslig skillnad.
Enligt vissa tolkningar är shabbaten en brud som det judiska folket ska gifta sig med. Och för att locka henne till bröllopet bör man varje fredag duka bordet riktigt vackert, tillreda en praktfull festmåltid och företrädesvis klä sig i vitt. Samtliga tre måltier som påbjuds under shabbaten inkluderar rituellt vindrickande och brödbrytande. Som alltid inom judendomen är det praktiken som står i centrum.
Enligt ortodox tradition är jag inte judinna, men jag håller ofta, sedan ett antal år tillbaka, en något reformerad shabbat. Och för att lämna ett eget spår i detta mångtusenåriga minnesarbete har jag blåst ett antal vinglas till shabbatbrudens ära. Glaset blev klart våren 2017 alldeles innan min varmglasverkstad i Sickla, Stockholm Heta Glas, flyttade till Gustavsberg i Simon Klenells regi, nu under namnet Stockholm Glas. Jag blåser glaset på egen hand, utan assistent. Det är en vana jag har från Bill Gudenrath, min första lärare på New York Experimental Workshop. Kupan är munblåst i form och fridhandsdrivet, ben och fot är bearbetade i optikform.



KONSTNÄRENS EGNA ORD OM SITT VERK:
Av alla judiska högtider är shabbaten den främsta, den är inte årstids- eller månrelaterad, den inträffar om och om igen var sjunde dag oavsett vad som pågår samtidigt. Den inträder innan solen går ner på fredag kväll, då de två shabbatljusen tänds, till dess tre stjärnor visar sig på himlen på lördag kväll och man tänder havdalaljuset vilket är markören för att varda- gen återvänt och en ny vecka stundar. Det handlar om att skilja helig tid från vardaglig tid. Shabbaten skapar denna skillnad, så som man kan tänka att syngagogan, kyrkan el- ler moskén skapar rumslig skillnad. Enligt vissa tolkningar är shabbaten en brud som det judiska folket ska gifta sig med. Och för att locka henne till bröllopet bör man varje fredag duka bordet riktigt vackert, tillreda en praktfull festmåltid och företrädesvis klä sig i vitt. Samtliga tre måltider vilka påbjuds under shabbaten inkluderar rituellt vindrickande och brödbrytande. Som alltid inom judendomen är det praktiken som står i centrum. Enligt ortodox tradition är jag inte judinna, men jag håller ofta, sedan ett antal år tillbaka, en något reformerad shabbat. Och för att lämna ett eget spår i detta mångtusenåriga minnesarbete har jag blåst ett vinglas till shabbatsbrudens ära. Glaset blev klart våren 2017 alldeles innan min varmglasverkstad i Sickla, Stockholm Heta Glas flyttade till Gustavsberg i Simon Klenells regi, nu under namnet Stockholm Glas. Jag blåser glaset på egen hand, utan assistent, det är en vana jag har från Bill Gudenrath, min första lärare på New York Experimental Workshop.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

869962

Datum:

2021-02-28