Tillbaka till katalog

Mathias Johansson, fotografi

Mathias Johansson, fotografi
Mathias Johansson, fotografi
Mathias Johansson, fotografi
Mathias Johansson, fotografi
Mathias Johansson, fotografi
Mathias Johansson, fotografi
Mathias Johansson, fotografi
Mathias Johansson, fotografi

Klubbat för:

5 400 SEK

Utropspris

6 000 SEK

Beskrivning

MATHIAS JOHANSSON (född 1961): Astoria, St Petersburg 2000, signerad, daterad och numrerad på baksidan Mathias Johansson 2000, 5/10, färgfotografi, typ C, 65,5 x 98 cm.

UTSTÄLLD: Färgfabriken, Stockholm 2001
Knäpper+Baumgarten, Stockholm 2003
God Made Me Do It, Making Differences, Historiska Museet, Stockholm 2005
Teleport Färgfabriken Norr, Östersund 2008

LITTERATUR: Marie Lundqvist: Drömmen om verkligheten - Fotografiska reflektioner, SAK 2007, avbildad och omskriven

Utställningen på Färgfabriken 2001 beskrivs på följande sätt:
"I arbetet med utställningen har Jan Håfström starkt påverkats av de resor till Ryssland, först S:t Petersburg och sedan Moskva, där han i Färgfabrikens regi visade en utställning med titeln "The Inner Station". Från början var det tänkt att samma utställning, något utökad, skulle visas på Färgfabriken, men ödet vill annorlunda. Med en flödande energi har konstnären skapat en svit verk som markerar en helt ny fas i hans konstnärskap. Även om, som Ulf Linde påpekat, Jan Håfströms "kappa är sydd av ett annorlunda tyg": Walker är bara ett annat sätt att dyka ner i en typisk håfströsmk värld. Med utgångspunkt i ett brutalt mord på öppen gatan i S:t Petersburg spelar Jan Håfström med influenser från Joseph Conrad till Fantomen, filmsekvenser och ikonmåleri. I centrum står Walker.

Parallellt i projektrummen visas två utställningar, båda fristående men ändå kopplade till Jan Håfströms Walker. I de två främre projektrummen visas en installation av Sergey Schvemberger, en av Rysslands främste grafiker, vars säregna träsnitt under senare år utvecklats och gått över till andra medier: måleri, kostym, rum och dataanimationer. Utställningen blir den första i väst där Schvembergers hela vidd presenteras. I det bakre projektrummen visar fotografen Mathias Johansson en svit bilder från S:t Petersburg och Moskva, när Jan Håfström ställde ut där innan utställningen Walker blev till."

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

871995

Datum:

2021-02-28