Tillbaka till katalog

Kristine Packalén matta

Kristine Packalén matta
Kristine Packalén matta
Kristine Packalén matta
Kristine Packalén matta
Kristine Packalén matta
Kristine Packalén matta

Såld för:

32 000 SEK

Utropspris

20 000 SEK

Beskrivning

KIRSTINE PACKALÉN, matta, vävd 2011, rölakan, signerad KP, 277x167 cm

UTSTÄLLD:
Anebys Konstförening 16/4 2012

HISTORIK:
Vävd i stor mattvävstol med tryckluft

Väverskan Kirstine Packalén föddes på norra Jylland, Danmark 1935.
Vid 26 års ålder utbildade hon sig till sjuksköterska. Hon fick jobb i Norge och 1964 i Övre Torneå. Därefter fortsatte flytten till Jukkasjärvi. Här träffade hon sin man som arbetade som präst i området. Makens får tjänst 1967 i Vireda, Småland.
I den lokala tidningen hittar Kirstine en annons från Jönköpings Läns Landsting som erbjöd en kurs i vävning, detta hoppar Kirstine genast på. Kursen erbjöd utbildning i flera olika tekniker. Kirstine kände direkt att hon älskade att väva, hon hade funnit sitt kall. Kirstine började med att väva en "Stola" till sin make, som han sedan använde vid gudstjänsterna i församlingen. Ryktet gick om den vackra "Stolan" och Kirstine fick fler uppdrag att väva kyrkliga textilier tex. Mässhakar, Nattvardstyg, Altardukar mm. Vävningen tog mer och mer över från broderier och stickning, som Kirstine hållit på med i hela livet. Vid prästkonventen, varje år, fick Kirstine ännu fler uppdrag och till slut blev det en heltidssysselsättning. Hon förväntades tolka skisser från så väl arkitekter som konstnärer. Detaljrikedomen i dessa textiler är något utöver det vanliga. Kirstines kyrkliga textiler kan beundras i hela Småland men även i andra län runt om i Sverige.
För att variera sig, vid sidan om kyrktextilierna, började Kirstine väva mattor. Mattor i olika tekniker, rölakan, flossa, rya, snilje mm, började ta form. Många gånger använde hon "spillgarn" från de kyrkliga textilierna. Kirstines typiska formspråk i mattorna är klara och tydliga mönster med ett öga för detaljer. Mattorna kan vid ett första ögonkast se enkla ut men tittar man noga finns det alltid utsökta detaljer som förhöjer mattan till en ny nivå. Inspirationen till mönsterna i mattorna finner hon lite var stans. Hennes favoritfärg är blå men Kirstine använder lika skickligt andra färgställningar. Hon signerar sina mattor med KP i efterhand, alltså inte i väven.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

901162

Datum:

2021-04-10