






ALMA HOLSTEINSON 1859-1934. Sommardag i Visby, vy över havet.
Sold for | 9 000 SEK |
---|---|
Ends in | Closed |
Olja på duk uppfodrad på pannå 24 x 29,5 cm. Rammått 34 x 39 cm. Signerad A Holsteinson Visby.
Alma Holsteinson hör till de dolda skatterna i svenskt konstliv. När hon föddes 1859 i Norberg, som dotter till bergsmannen Anders Holsteinson och hans hustru Helena Olsdotter, var det en på många sätt omvälvande tid för familjen. Samma år förändrades förutsättningarna för alla bergsmän i och med att förordningarna för bergsmännen att bedriva gruvdrift och hyttbruk då upphörde. Några år tidigare, 1853, hade den stora händelsen för den lilla orten varit när ”Förstlingen”, det första ånglok som byggdes och användes i Sverige, levererades till Norberg. Oaktat denna försmak av det kommande moderna samhället hade Norberg sedan mer än 1 000 år präglats av gruvdriften och järnframställningen.
Någon framträdande jordmån för en mer kulturellt sinnad själ utgjorde Norberg knappast. Trots detta kom den talangfulla Alma Holsteinson att redan som 19-åring vinna inträde till Konstakademien i Stockholm 1878. Där studerade hon i sex år. Bland de kvinnliga kamraterna på Akademien fanns Carl Larssons blivande hustru Karin Bergöö, Emma Löwstädt-Chadwick, Eva Bonnier och Charlotte Wahlström. Ett exotiskt inslag i undervisningen stötte hon på inom modellmåleriet, där den i dag så uppmärksammade svarte modellen Petterson förevigades i olja vid samma sittning av både Alma Holsteinson och Karin Bergöö.
Av större betydelse för Alma var emellertid den landskapsskola som anordnades av Konstakademien sommaren 1880 vid kungsgården Räfsnäs, belägen en halvmil norr om Mariefred. Här skapades en fri och uppsluppen konstnärskoloni, där friluftsmåleriet varvades med backanaliska festligheter och ungdomliga svärmerier. För Almas del var föremålet för det sistnämnda främst Georg Nordensvan, då en spirande konstnär, men med tiden konsthistoriker och den store auktoriteten på svenskt 1800-talsmåleri. Hans känslor för Alma var minst lika varma och i ett brev hem till sin mor skriver han att ”han var hela dagen tillsammans med Alma”. I strid med dessa känslor kommer han fyra år senare att gifta sig med en kvinna från en för familjen mer önskvärd samhällsklass. Det har även talats om att Alma skulle ha hyst romantiska känslor för en annan av konstnärskolonins medlemmar, nämligen Bruno Liljefors.
Vid sidan av de romantiska äventyren blev landskapsskolan en god grund för Almas utveckling till en framstående friluftsmålare. Alma Holsteinson deltar i en del utställningar under 1800-talets sista decennier, men trots sin stora talang kommer hon med tiden att försvinna in i glömskans dimma. Hennes utbrytande sinnessjukdom, där man i tidens anda försökte finna en förklaring till denna i olycklig kärlek (till Bruno Liljefors eller till Georg Nordensvan må vara osagt), utgör troligen den främsta orsaken till detta förbiseende av ett framstående konstnärskap värdigt en helt annan uppmärksamhet.
För vidare information och konditionsrapport, kontakta cecilia.berggren@auktionsverket.com.