







HUGO BIRGER (1854-1887). "Två damer på plagen, Villerville".
Sold for | 115 000 SEK |
---|---|
Ends in | Closed |
Olja på duk, 46,5 x 61,5 cm, inkl ram ca 52 x 67. Signerad Hugo Birger och daterad Villerville -86.
PROVENIENS
Professorskan Margit Westman, Uppsala
Därefter i arv till nuvarande ägare.
LITTERATUR
Sixten Strömbom, "Hugo Birger", 1947: upptagen i katalogdelen som nr 226 "Två damer på plagen, Villerville", sid 339 samt avbildad sid 250.
Efter en längre vistelse i Paris där Hugo Birger färdigställde det, av Pontus Fürstenberg beställda monumentalverket, ”Skandinaviska konstnärernas frukost i Café Ledoyen, Paris, fernissningsdagen 1886” (idag på Göteborgs konstmuseum) ankom han till Villerville den 17 juni 1886. I sällskap med sin spanska hustru Mathilda, vännen Ultima Munthe (doktor Axel Munthes första hustru) och sin far (litografen Sven Peterson) hade han lämnat Paris för en välbehövlig rekreationsvistelse vid kusten. Birger hade en bräcklig hälsa (med svår ledgångsreumatism samt smygande lungtuberkulos) och var i behov av vila efter det senaste årets dryga arbete med sin stora salongsmålning. Villerville kom att spela en viktig roll för 1800-talets skandinaviska friluftsmålare då de följde i fotspåren av andra konstnärer. En av de svenska konstnärer som arbetade i Villerville var Wilhelm von Gegerfelt som besökte Normandies kust och Villerville 1877-1878 varvid hans måleri genomgick en viss frigörelse, inte olik Carl Fredrik Hills utveckling, i ett antal kustvyer vars asfaltbetonade kolorit står i skarp kontrast för de Venedigmotiv som han kom att blir mest känd för. Andra svenska konstnärer som målade från Villerville var Axel Lindman och Richard Bergh.
Samma månad som Birger kommit till Villerville skrev Birger till Fürstenberg: ”Sedan en vecka befinner jag mig i Villerville som ligger en half mil från Trouville och mittemot Havre. Här är gudomligt vackert och härlig luft, nästan att jämföra med Lysekil. Jag har en del studier i full gång och hoppas åtminstone få en tafla färdig innan jag reser härifrån. Få se vad man ska tycka om Birger a la Hagborg!”.
Enligt Birgers levnadstecknare Sixten Strömbom kände sig konstnären väl till mods i Villerville: ”Arbetet ute i naturen tillförde honom snabbt nya krafter. Han fyllde sitt inre med havsljuset och målade i en lycklig sinnesstämning” (”Hugo Birger”, 1947). Strömbom stödde sig nog mot Birgers egna ord: "Här i Villerville är ett gudaväder, och gör baden och den härliga havsluften mirakulösa verkningar på både kropp och själ".
Det aktuella katalognumret kan sägas ha två parallella narrativ där de för trakten så typiska musselplockerskorna skapar en kontrast till de läsande borgerliga kvinnorna i förgrunden. De avbildade kvinnorna är konstnärens hustru Mathilda Birger och den andra är Ultima Munthe vilka även får står modeller för ett annat av Birgers portalverk från Villerville-resan “"Badbrygga vid stranden av Engelska kanalen" utförd samma år som katalognumret. Målningens “plana” komposition där fiskebåtar och rökfanan av ett ångskepp tecknar horisonten har Birger skapat ett flera bildrum och lämnar förgrunden i en monokrom lerfärgad kolorit, inte helt olik de tidigare nämnda målningar som Carl Fredrik Hill utförde i Luc-sur-Mer
1887 år lämnade Birger Frankrike för vad som skulle komma att bli sista gången. Eskorterad av doktor Munthe avled, den då dödssjuke, Birger (Munthe var tvungen att bära Birger iland när båten anlände Helsingborg) strax efter hemkomsten till Sverige. Och trots sitt korta liv kom Hugo Birger att lämna bestående avtryck i det sena 1800-talets svenska konsthistoria.
För konditionsrapport, kontakta cecilia.berggren@auktionsverket.com.